Výroba sektu
Kvašení v tancích = metoda Charmant
Z vybraných odrůd z evropských pěstitelských oblastí vznikají ve vinařství Rotkäppchen ve Freyburgu různá cuvée tradičního sortimentu sektů. Sklepmistři mají na starosti individuální složení základních odrůd a dohlíží na kvašení a zrání ve velkých tancích, kterými je tato metoda výroby charakteristická. Konkrétně jde o to, že druhá fermentace (= kvašení vína) probíhá v tancích.
Za jeden běžný pracovní den se ve vinařství Rotkäppchen naplní přes 500 000 lahví tradičních sektů.
Kvašení v lahvích = transferová metoda
Pro výrobu cuvée tzv. transferovou metodou vybírají sklepmistři z Rotkäppchen pouze prémiové odrůdy. Tato metoda se vyznačuje druhou fermentací (= kvašením vína) přímo v láhvích. Zrání probíhá ve skalních sklepeních pod vinařstvím, kde víno minimálně devět měsíců dozrává na kvasnicích. Principem této metody je, že se vína z láhví vyprázdní do tanků, kde se odstraní kal způsobený zráním na kvasnicích a až poté se víno z tanků stáčí do láhví.
Tradiční metoda kvašení v lahvích = metoda Champenoise
Označení „tradiční metoda kvašení v lahvích“ může nést pouze sekt, který byl vyroben klasickým „šampaňským“ způsobem, kdy celý proces vzniku proběhl výhradně v láhvi. Naši sklepmistři záměrně dopřávají tomuto sektu delší dobu zrání, než je zákonem předepsaný požadavek devíti měsíců.
Podle tradiční metody se každá lahev pravidelně otáčí ve speciálních regálech = setřásání kalů, dokud se kvasnice neusadí v hrdle láhve. Poté je teprve možné provést „odstřelení“ kvasnic tzv. degorzáž. Vybraná vína z vinařské oblasti Saale-Unstrut dodávají klasickým sektům značky Rotkäppchen kvašeným v lahvi jejich individuální charakter a s ním i uznání mezi odborníky.